Termékek > Vitaminok > Beta Carotene
 

Beta Carotene

Hatóanyag/gélkapszula:
Béta-karotin 15 mg

Adagolás:
1 gélkapszula naponta.

Természetes megújulás
A béta-karotinból szervezetünk szükségletének megfelelő mennyiségű A-vitamint állít elő.
A béta-karotin fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védekezésében, segít megőrizni a sejtek normál működését.

A béta-karotin a karotinoidok csoportjába tartozik, és két jelentős funkciót tölt be. Egyfelől mint antioxidáns vegyület hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, segítve ezzel a sejtek, szövetek épségének megtartását; másrészről az A-vitamin egyik provitaminja. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk – szükségleteinek megfelelően – a májban átalakítja vitaminná. Az átalakítás után legnagyobb része itt is raktározódik. Az átalakításban, illetve a felszívódásban telítetlen zsírsavak működnek közre, ezért azt javasoljuk, hogy a készítményt étkezés közben vegyék be.
A béta-karotin szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, legértékesebb forrása a sárgarépa, a sütőtök, a saláta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye, a kajszibarack és a narancs.
Az A-vitamin provitaminjai közül a béta-karotin a legaktívabb vegyület. Erőteljes antioxidáns hatása mellett hozzájárul a bőr, a nyálkahártya és a szem egészségéhez, az idegrendszer normális működéséhez, valamint az egészséges csontképződéshez.

FIGYELEM!
Folyamatos szedés esetén a tenyér és a talp bőre kissé megsárgulhat (narancshéjbőr – aurantiasis cutis), ezért érdemes öt nap után két nap szünetet tartani. A jelenség nem tévesztendő össze a sárgasággal (icterus), hiszen a béta-karotin túladagolása nem okoz rossz közérzetet, és a szemfehérje sem sárga szedésekor.
A koleszterinszintet csökkentő szerek (szója, fokhagyma) és egyes savlekötők csökkenthetik az A-vitamin felszívódását.
Terhesség és szoptatás folyamán megnő a szervezet bétakarotin-szükséglete, de – különösen a terhesség alatti alkalmazás előtt – kérje ki orvosa véleményét.
Dohányzók, illetve azbeszttel dolgozók számára a magas béta-karotin tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása nem javasolt.

Vásárlás >> 

 

             Termékek >  Vitaminok >